Starten met vechtsport of zelfverdediging?

Als je de keuze krijgt tussen vechtsport of zelfverdediging, bijvoorbeeld Krav Maga, lijkt het voor de meeste mensen hetzelfde. Dit is niet het geval. Wil je graag beginnen en weet je niet waarmee? Lees verder en ontdek in het kort wat de verschillen zijn.


Vechtkunst als sport

De algemeen bekende vechtsporten in Nederland zijn judo, karate, aikido, jiujitsu, mma, muay thai en (kick)boksen. Elk met weer verschillende stijlen. Zijn vechtsport technieken niet te gebruiken om jezelf te verdedigen? Jawel, sommige technieken kan je goed toepassen. De opgebouwde vechtmentaliteit en het incasseringsvermogen is verder een pluspunt wat ook een belangrijk onderdeel is van zelfverdediging.

Bij deze vechtsporten zijn vooraf vastgestelde regels en afspraken gemaakt. Er is een gecontroleerde omgeving. De mat, octagon of ring. Je hebt één duidelijke tegenstander, van gelijk formaat. Het is competitiegericht. Full- of semi contact. Natuurlijk zijn er verschillen in regels of beperkende technieken per vechtsport, ook wel martial arts genoemd. Na afloop van de partij win of verlies je. Je bent de beste in je gewichtsklasse of vechtkunst.

Er valt niets te winnen

Bij zelfverdediging zijn er geen regels of afspraken. De aanval/bedreiging vindt plaats buiten de trainingsruimte (dojo), in een onbekende omgeving of situatie. Vaak met meerdere tegenstanders en soms wisselend wapengebruik. Er is geen puntentelling. Geen sierlijke gevechtskunst of scheidsrechter die er aan te pas komt. Er valt niets te winnen. Je wordt als slachtoffer uitgekozen. Het is geen wedstrijd die stopt na een aantal minuten, ronden of (technisch) knock-out. Gewicht, leeftijd en niveau doen er niet toe. Man of vrouw.

Verdedigingssysteem

Bovengenoemde vechtsporten zijn door regels en competitie bijna geen zelfverdediging meer te noemen. De denkwijze en mentaliteit wordt anders getraind bij zelfverdediging. Aanvallers moeten zo snel mogelijk proportioneel ‘uitgeschakeld’ worden. Zonder gebruik van overmatig geweld. Als het niet anders kan met geweld (noodweer, artikel 41, WvS). Jezelf en of anderen direct in veiligheid brengen. Daarnaast heb je als professional beroepsmatig nog te maken met beroepshouding (denk aan politie, toezichthouders of beveiligers).

Krav Maga leert je dit te gebruiken, samen met stoot- en traptechnieken die ook in de vechtsport worden gebruikt. Je wordt voorbereid op alle mogelijke situaties.

Wat heeft jouw voorkeur

Krav Maga en vechtsport in het algemeen zorgt voor één van de beste fitness workouts. Daarnaast zal het je fysieke en mentale zelfvertrouwen versterken. Je kan rekening houden met drie onderscheidende kenmerken. Wanneer je graag wilt starten en niet zeker weet waarmee, kijk dan eens naar het volgende.

  1. Eenvoudig te leren, functioneel trainen en effectief technieken toepassen.
  2. Alleen competitiegericht trainen voor wedstrijden (puntentelling).
  3. Vechtkunst beheersen en stijl perfectioneren op uitvoeringsniveau.

Kies voor zelfverdediging (Krav Maga) wanneer keuze nummer 1 het meeste aanspreekt. Als je voorkeur bij twee en of drie ligt, kies dan voor een bovengenoemde vechtsport. Je kan het natuurlijk ook altijd combineren.

Benieuwd of Krav Maga wat voor je is? Meer advies nodig?

Je hebt vrijblijvend de mogelijkheid voor een gratis kennismaking op een van de locaties van Self Defense Academy®.

Lees ook het artikel zelfverdediging strafbaar of niet?

Self Defense Academy® heeft ruim 25 jaar verschillende budo (vechtsport) ervaring waaronder Krav Maga sinds 2005. Uitgebreide kennis en ervaring met instructie aan jeugd, volwassenen en uniformberoepen waaronder toezicht en handhaving, hulpdiensten, beveiliging, politie, justitie en defensie medewerkers. Bezoek ook onze online winkel kravmagazijn.nl

Starten-met-vechtsport-of-zelfverdediging-Krav-Maga

Kennismaking

Start met een introductie.

inschrijven

Maak online een account aan.